Search
Close this search box.
Flowers and vases

De maand mei staat in onze winkel toch eigenlijk wel in het teken van moederdag. We zien regelmatig vaders met kinderen, tieners, broers en zussen …  die op zoek zijn naar een cadeautje voor hun mama. Sommige nemen deze taak heel serieus hoor. Dat is altijd leuk om te zien. 

En wie wordt er niet blij van een mooie vaas met daarin een prachtig (kunst)boeket. Vooral glazen vazen zijn op dit moment trendy. Je ziet ze in heel veel verschillende varianten. 

Wist je trouwens dat glas niet is uitgevonden, maar dat het voorkomt in de natuur als lavaglas (obsidiaan). Later is de mens uiteraard gaan experimenteren met glas. Glas is inmiddels onmisbaar geworden.  Denk aan ramen en deuren ( met of zonder gelaagd glas), glazen, brillen, flessen, beeldschermen, lampen, camera’s kunstwerken … 

Uiteraard is er heel veel verschil in kwaliteit en dat merk je vaak aan de prijs. Je hebt handmade fragiel geblazen glas, maar ook machinaal gerecycled glas. Dit laatste is natuurlijk sowieso een top-uitvinding.  

G L A Z E N    V A Z E N 
Je hebt glazen vazen in allerlei kleuren, vormen, maten, structuren … 

In elke vaas past weer een ander soort boeket. De vorm/stijl van de vaas geeft eigenlijk al aan wat voor soort boeket/bloem erin past. Voor een klassiek boeket kies je toch een andere vaas dan voor een nonchalant veldboeket. 

Wil je weten welke bloem past in een bepaald soort vaas? 

Hieronder enkele TIPS 

Hoge vazen voor grote bloemen met lange stelen 

Zonnebloemen, amaryllis, lelies en grote bloesemtakken hebben veel ruimte nodig. Die ruimte krijgen ze in hoge vazen die je op de grond kunt zetten. Ook takken met tere knoppen worden echte blikvangers in zo’n hoge grondvaas. En wat dacht je van grassen, pluimen of berenklauwen. Die komen hier ook prachtig in uit. 

Middelhoge, cilindrische vazen voor snijbloemen 

De cilindrische vaas is de basisvaas voor prachtige snijbloemen. De losse stelen blijven door de buisvorm samengebundeld en de bloemen breken daardoor ook minder makkelijk af. Vooral tulpen komen in een vaas met een smallere hals goed tot hun recht. De zijkanten ondersteunen de lange, zachte stelen namelijk optimaal. Maar let op: prop er niet te veel bloemen in, dan staan ze al snel te stijf samengeperst. 

Flesvazen voor losse bloemen 

Losse bloemen zoals de roos van je geliefde of uit de tuin van de buurvrouw staat mooi in een flesvaas met smalle opening. Ook een enkel groot groen blad, zoals monstera komt hierin goed uit. Minder is meer voor deze vaassoort: maximaal drie stelen zodat de schikking losjes blijft. 

Bolvazen voor weelderige bloesems 

Hortensia’s, pioenrozen, tropische lelies:  bloesems komen in bolvazen helemaal tot hun recht. De weelderige bloemen kunnen ontspannen tegen de vaasrand leunen. Bloem en vaas leggen de nadruk op elkaars ronde vormen. Nog een voordeel is dat bolvazen veel water kunnen vasthouden, wat voor dorstige rozen optimaal is. 

Minivazen (vlak of met smalle hals) 

Jammer genoeg breken bloemknoppen af en toe van hun stelen af. Met een minivaas, of zelfs een windlichtje, is dat geen probleem: zet de knop erin en geef hem een tweede kans! Maar ook paarden- of veldbloemen hebben in zo’n klein vaasje genoeg ondersteuning. En leeg zijn ze ook super als tafeldecoratie! 

En naast glaswerk hebben we uiteraard nog veel meer leuke cadeautjes voor moederdag. Dus loop gerust binnen. En heb je echt geen idee wat je wilt geven. Wij denken graag met je mee hoor! 

Alvast een gezellige Moederdag!